13 Ağustos 2015 Perşembe

teknolojinin yararları ve zararları kısaca özeti



Bu yazımızda teknolojinin bazı yarar ve zararlarına değineceğiz.Burada aktarılan hususlar teknolojiyi açıklamaya yetmeyecektir elbette ama teknolojinin bize ve doğaya etkilerinden bazı mühim noktaları işleyeceğiz.

Teknolojinin yararları;
– Alışveriş yapmak için mağazaları gezinmek yerine e-ticaret internet sitelerini kullanan insanlar mağaza,alışveriş merkezi vb. gibi yerlere gitmeden ticaret yapabilmektedir.
– İnternet sayesinde dünyanın diğer ucundaki bilgilere,gerçek kişilere ve görsel içeriklere ulaşabiliriz.
– Teknoloji sayesinde insanların yaşam standartları arttı. İnsanlar teknoloji sayesinde işlerini daha hızlı ve yorulmadan yapabiliyorlar,kamusal işlerini e-devlet gibi siteler aracılığıyla hallediyor veya seyahat edeceği yer hakkında hemen bilgi edinebiliyor.
– Teknoloji tıp alanını da ileri seviyeye taşımıştır. Tıpta ilerleyen teknoloji sayesinde insanların hastalıkları daha hızlı şekilde saptanıp tedavi edilebiliyor.(biyomedikal)
– Eğitim alanında teknolojinin gelişmesiyle birlikte öğretim internet üzerinden yapılmakta ve böylelikle eğitimde ciddi kolaylıklar sağlanmaktadır.
– Teknoloji sayesinde matbaa gelişmiştir böylece insanlar duygu ve düşüncelerini daha kolay ifade edebilmektedirler. Kitaplar, bilgisayar ortamına aktarılmış ve artık insanlar için ulaşılmaz bir şey olmaktan çıkmıştır.
– Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte ulaşım ileri seviyelere çıkmıştır. Eskiden insanlar bir yerden bir yere günlerce yürüyerek ya da hayvanlarla giderken şimdi uçakla dünyanın diğer ucuna bir kaç saatte gidebiliyorlar.
– Teknoloji, verilere kolay erişebilmemizi sağlar ve insanlara zamanı etkin ve tasarruflu kullanmak gibi konularda yardımcı olmaktadır.

Teknolojinin zararları;

– Teknolojinin ilerlemesiyle daha fazla kağıt üretimi için ya da yerleşim yerleri açmak için  ormanlar yok ediliyor.
– Teknoloji silah sanayisi gibi alanlarda da kullanılmaktadır.Bu sanayi insanlık suçlarına,kitlesel ölümlere ve katliamlara neden olmaktadır.Örnek olarak Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan bombaları örnek olarak verebiliriz.
– Teknoloji sayesinde yapılan araçların egzoz dumanları temiz havayı her gün biraz daha kirletmektedir.
– İnternet teknolojilerini kullanan insanlar, hemen hemen her konu hakkında faydalı bilgilerin yanı sıra kaynaksız,mesnedsiz ve yöntemsiz bir çok bilgiye de rastlamaktadır.Bu nedenle teknoloji aracılığıyla edinilen bilgiler hakkında "ikinci el bilgi" veya "bilimsel değeri olmayan bilgi" gibi tanımlamalar yapılmaktadır. Bilgisayar uzmanları tarafından "Bilgi kirliliği" olarak da adlandırılmaktadır.
– Sanayileşme ile fabrikalar artmaktadır ve fabrikaların bacalarından çıkan dumanlar doğal çevremizi kirletmektedir.
– Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte makineleşme başlamıştır ve bu nedenle bir çok insan işsiz kalmıştır.
– Küresel ısınmanın giderek artmasının en büyük nedenlerin biri her gün ilerleyen teknolojidir.


0 yorum :

Yorum Gönder

Lütfen yorumlarınızı sayfamızla paylaşın..